Кошик
+38(050)450-08-07
+380 (50) 362-31-87
Константиновская 2а, Київ, Україна
Наявність документів
Знак Наявність документів означає, що компанія завантажила свідоцтво про державну реєстрацію для підтвердження свого юридичного статусу компанії або фізичної особи-підприємця.
ООО "РЕАКОМ ЦЕНТР"

ЗДОРОВЕ ЖИВЛЕННЯ РОСЛИН - ХЕЛАТНІ МІКРОДОБРИВА «РЕАКОМ».

 

1. ЧОМУ ТАКІ ВАЖЛИВІ МІКРОЕЛЕМЕНТИ?

Мікроелементами називають хімічні елементи, необхідні для нормальної життєдіяльності рослин і тварин, що використовуються ними в мікрокількостях порівняно з основними елементами живлення (азот, фосфор, калій). Проте біологічна роль мікроелементів велика. Найважливіші з мікроелементів - залізо, марганець, мідь, цинк, молібден, кобальт і бор (Fe, Mn, Cu, Zn, Mo, Co, B). Нестача мікроелементів у ґрунті є причиною зниження швидкості і узгодженості протікання процесів, відповідальніх за розвиток живого організму, може призвести до захворювань і навіть стати причиною загибелі рослин. Зрештою, рослини не реалізують своїх можливостей і дають низький і не завжди якісний урожай. З кожним урожаєм з ґрунту віносяться елементи живлення рослин, а повертаються, в кращому разі азот, фосфор і калій при внесенні звичайних мінеральних добрив. Слід зазначити, що винесення мікроелементів в цьому випадку не компенсується і лише внесення гною може дещо зменшити дефіцит мікроелементів. Але і в цьому випадку, якщо в певній місцевості в ґрунті нестача того чи іншого мікроелемента, то і в гної його буде недостатньо, а його внесення відповідно не компенсує виснаження ґрунту по мікроелементах. Мікроелементи не можуть бути замінені іншими речовинами, а їх дефіцит обов'язково повинен бути поповнений з урахуванням форми, в якій вони знаходитимуться в ґрунті.

Рослини можуть засвоювати мікроелементи у водорозчинній формі (рухомій і біологічно активній формі мікроелемента). Мікроелементи беруть безпосередню участь у формуванні врожаю, визначають його якість і кількість. Це виявляється через:

- синтез ферментів, які дозволять більш інтенсивно використовувати енергію, воду і живлення (N, P, K) і, відповідно, отримати більш високий урожай;

- посилення відновлювальної активності тканин і перешкода захворюванню рослин;

- підвищення імунітету рослин. При нестачі мікроелементів у рослин спостерігається стан фізіологічної депресії і загальної сприйнятливості до паразитних хвороб;

- прискорення цілого ряду біохімічних реакцій. Сумісний вплив мікроелементів значно посилює їхні каталітичні властивості.

У ряді випадків тільки композиції мікроелементів можуть відновити нормальний розвиток рослин. Оскільки мікроелементи входять до складу ферментів і вітамінів, що синтезуються рослинами, беруть участь практично у всіх фізіологічних процесах, їх часто називають біометалами - «елементів життя».

 

2. ЩО ТАКЕ «ХЕЛАТНА ФОРМА» МІКРОЕЛЕМЕНТІВ І ЧОМУ ВОНА НАЙБІЛЬШ ЕФЕКТИВНА?

Раніше мікроелементи застосовували в так званій сольовій формі, тобто у вигляді неорганічних солей металів (залізний, мідний, цинковий купорос і ін.). Така форма має цілий ряд недоліків, зокрема шкідлива для ґрунту (засолення ґрунту) і погано засвоюється рослинами (лише на 20-30%). На зміну солей прийшли хелати мікроелементів – складні органічні комплексні сполуки, що діють в живих організмах і грунті. Одержують їх шляхом зв'язків єднання катіонів металів (мікроелементів) з молекулами органічних кислот (хелантів) з утворенням стійких сполук - хелатів (від волоського «chele» - клішня). Образно кажучи, органічна молекула, мов бі, захоплює метал в «клішню» мембрана клітини розпізнає цей комплекс як речовину, споріднену біологічним структурам, і далі іон металу засвоюється рослиною, а хелант розпадається на більш прості речовини. Саме у вигляді комплексних сполук усе живе використовує мікроелементи - так, наприклад, вітамін В12 є не що інше, як складна комплексна сполука кобальту, а зелене забарвлення рослин обумовлено наявністю в клітках рослин комплексної сполуки магнію - хлорофілу. Хелати, що застосовуються в сільському господарстві, добре розчинні у води, повністю засвоюються рослинами, нетоксичні, не зв'язку язуються ґрунтом, не конкурують один з одним. Для рослин це природне живлення. До речі, і для людей теж. Так, останні сучасні серії харчових домішок - переважно хелати мікроелементів.

 

3. МІКРОДОБРИВА «РЕАКОМ» - 100% МІКРОЕЛЕМЕНТНЕ ЖИВЛЕННЯ!

Єдиний український виробник хелатних мікродобрив - НВЦ «РЕАКОМ», спільно з провідними інститутами Української академії аграрних наук (УААН), розробив і випускає широкий спектр мікроелементних препаратів.

Відомо, що різні культури мають різні потреби в мікроелементах, причому це залежить від багатьох чинників: виду рослини, кліматичних умов, умов живлення, вмісті доступних мікроелементів у ґрунті та ін. Так, наприклад, буряк особливо потребує бору, кукурудза – цинку, пшениця – міді і т. д.. Протягом багатьох років в НВЦ «РЕАКОМ» спільно з різними НДІ УААН проводилися дослідження з визначення потреб різних рослин в мікроелементах саме для українських грунтово-кліматичних умов. В результаті в мікродобривах «РЕАКОМ» мікроелементи (Fe, Mn, Cu, Zn, Mo, Co, B) ретельно збалансовані під різні культури саме в тих кількостях і співвідношеннях, у яких вони життєво необхідні для рослин:

– РЕАКОМ для кімнатних рослин;

– РЕАКОМ для садово-городніх культур (універсальний);

– РЕАКОМ для томатів;

– РЕАКОМ для огірків;

– РЕАКОМ для винограду;

– РЕАКОМ-хелат заліза (від хлорозу);

– РЕАКОМ для картоплі;

– РЕАКОМ для газону та хвої;

– РЕАКОМ-квітник;

– РЕАКОМ для ягідних культур.

Мікроелементи, що входять до складу мікродобрив «РЕАКОМ» в хелатній формі, сприяють: більш повному засвоєнню живильних речовин; збільшенню стійкості до хвороб, посухи, холоду; прискоренню цвітіння і зав'зв'язування плодів; підвищенню змісту аскорбінової кислоти в плодах; зниженню рівня нітратів.

Ці екологічно чисті мікродобрива забезпечують добрий розвиток рослин, оберігають від хвороб і сприяють отриманню високого і якісного врожаю. Мікродобрива «РЕАКОМ» зареєстровані в Укрдержхімкомісії і запатентовані в Україні.

Галузь застосування мікроелементів «РЕАКОМ»:

- Передпосівна обробка насіння.

- Позакореневе і кореневе підживлення рослин.

 

4. ПЕРЕДПОСІВНА ОБРОБКА НАСІННЯ МІКРОЕЛЕМЕНТАМИ – ДОБРИЙ СТАРТ!

Обробка насіння мікроелементами «РЕАКОМ» збільшує енергію проростання, схожість, стійкість до хвороб і несприятливих погодних умов. Дана операція забезпечує найкращі умови мікроелементного живлення рослин на початковому етапі зростання, що є дуже важливим для подальшого розвитку і, врешті-решт, для отримання смачного і багатого врожаю.

Така передпосівна обробка насіння дозволяє повніше використовувати елементи живлення з ґрунту пророслими рослинами. Хелати мікроелементів активізують основні процеси проростання насіння: гідроліз запасних білків, вуглеводів, жирів; алергій окислювально-відновного характеру, впливаючи тим самим на прискорення проростання насіння (динаміку появи сходів), підвищуючи їх життєздатність, польову схожість, зростання надземної маси і кореневої системи. Більш інтенсивне проростання насіння, обробленого мікродобривами, сприяє меншій витраті запасних живильних речовин насіння на непродуктивне дихання. Це сприяє проростанню насіння навіть з малим запасом живильних речовин в ендоспермі що дає можливість підвищити їх загальну схожість.

Невеликі кількості насіння доцільно обробляти препаратами «РЕАКОМ» перед посівом. Передпосівна обробка насіння проводитися замочуванням в 5-10% розчині мікродобрив протягом 3-4 годин.

 

5. ЧИМ ДОБРЕ ПОЗАКОРНЕВЕ ПІДЖИВЛЕННЯ МІКРОДОБРИВАМИ «РЕАКОМ»?

Найефективніший спосіб застосування мікродобрив «РЕАКОМ» – позакореневі підживлення (обприскування). При позакореневому підживленні поживні речовини засвоюються приблизно на 80-90%, тоді як при кореневому - лише на 20-30%, тому кількості поживних елементів необхідні значно менші для досягнення рівного ефекту. Проте, не слід забувати, що позакореневе підживлення не замінить нормальних умов для коренів! Якщо корені голодують, страждають від сухості або задихаються - то досягнути результату лише позакореневим підживленням не вдасться. Позакореневе підживлення основними елементами живлення (азотом, фосфором і калієм) часто носити лише «косметичний ефект» - для екстреного усунення дефіциту того або іншого елемента живлення. А вісь мікроелементи якраз найбільш доцільно вносити методом позакореневого підживлення, оскільки потреби в мікроелементах цілком можна забезпечити через листову поверхню.

При внесенні мікродобрив по вегетуючим рослинам мікроелементи, потрапляючи на поверхню листа, проникають у його тканині і включаються в біохімічні реакції обміну в рослині. Цей прийом дозволяє значно підвищити коефіцієнт використання мікроелементів і забезпечити рослини необхідним набором мікроелементів в період формування репродуктивних органів. Наявні числені роботи по позакореневому внесенню мікродобрив однозначно говорять про позитивний вплив цього прийому на врожайність і якість сільськогосподарських і садово-ягідних культур. Позакореневе підживлення рослин забезпечує їх живильними речовинами, змінює стан плазми, а в зв'язку з цим і водний режим, посилює активність ферментів, унаслідок чого активізується обмін речовин у кореневій системі і підвищується надходження поживних речовин з ґрунту і їх перерозподіл у рослинах.

Норма витрати препаратів РЕАКОМ для овочевих культур складає 25,0 мл (розведених у 8-10 л води) для обприскування 1-1,5 сотки місту (залежно від віку і виду рослин). Обробку можна починати з появою першого листя і далі з інтервалом у 2-3 тижню.

Щоб уникнути опіків молодого листя слід застосовувати робочий розчин з меншою концентрацією. Для садових дерев, ягідних культур, виноградників необхідно розвести 25,0 мл препарату в 6-10 л води. Норма витрати робочого розчину істотно залежить від площі листової поверхні рослин; обприскування необхідно виконувати до рівномірного змочування листя, не допускаючи стікання. Обробку можна починати з появою першого листя і далі з інтервалом у 2-3 тижню.

При хлорозі (залізній недостатності) садових дерев, виноградників і інших рослин необхідно застосовувати препарат «РЕАКОМ-хелат заліза».

 

6. ЗАСТОСУВАННЯ РЕАКОМА В КРАПЛИННОМУ ЗРОШУВАННІ І БАКОВИХ СУМІШАХ.

Цілком можливо, а часто і найбільш доцільно, використовувати мікродобрива «РЕАКОМ» в бакових сумішах, тобто спільно з обробкою інсектицидами і фунгіцидами проти шкідників і хвороб. При цьому норми фунгіцидів потрібно скоротити на 20-30%. В результаті сумісного застосування, по-перше, скорочується число обробок, а по-друге, і це головне, рослина значно краще переносити стрес після обробки хімікатами і одночасно отримує живлення мікроелементами.

Внесення мікродобрив через системи краплинного поливу особливо ефективно, оскільки дозволяє безпосередньо доставити мікроелементи до коренів рослин, ступінь засвоєння мікроелементів у цьому випадку аналогічна позакореневому внесенню. Норма витрати препарату складає 60-100 мл на 1000 л поливної води при регулярному поливі. Можливо також застосування препаратів у суміші спільно із засобами захисту рослин і макродобривами, альо перед використанням необхідно перевірити препарати на сумісність для чого слід змішати робочі розчини препаратів і переконатися у відсутності облогу. Найбільш доцільно (так чинять професійні овочівники в гідропонних теплицях) чергувати спосібі застосування мікродобрив, тобто регулярно подавати мікродобрива через систему краплинного поливу, а періодично проводити позакореневе підживлення (обприскування).

 

9. ЩО ОДЕРЖУЄМО В РЕЗУЛЬТАТІ ЗАСТОСУВАННЯ МІКРОДОБРИВ «РЕАКОМ»?

І, нарешті, виникає питання, які ж переваги дає застовування мікродобрив садівникам, городникам, сільгоспвиробникам і чим може обернутися шлюб мікроелементів? Застосування мікродобрив завдяки прискоренню біологічних процесів у рослинах сприяє підвищенню врожайності (для овочів - на 20-30%), при цьому значно поліпшується якість врожаю:

– підвищення змісту корисних речовин в плодах (наприклад, вітаміну З, глюкоза, фруктоза у винограді, фруктах, ягодах; крохмалю, протеїну - в картоплі і т. д.);

– підвищення вмісту в плодах самих мікроелементів, які також необхідні і людині, щоб їжа була не тільки ситною, але і здоровою і корисною;

– зниження рівня нітратів у плодах, за рахунок повного засвоєння рослинами азоту;

– поліпшення смакових якостей плодів;

– підвищення термінів зберігання продукції.

При цьому мікродобрива «РЕАКОМ» підвищують стійкість рослин до хвороб, посухи і холоду; покращують екологію грунтів, сприяють повному засвоєнню поживних речовин, нормалізують загальний обмін речовин в рослинах.

 

У РЕЗУЛЬТАТІ, ЗАСТОСОВУЮЧИ МІКРОДОБРИВА, ВИ ВИРОЩУЄТЕ БАГАТИЙ, А НАЙГОЛОВНІШЕ - СМАЧНИЙ І ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТИЙ УРОЖАЙ!

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner